Friday, 4 December, 2020   7:38 AM

Reset Setting Kecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font


Soalan
Lazim

Hubungi
Kami

Aduan dan Maklum Balas

Peta
Laman

Lembu Fidlot

Buku Panduan

Projek ternakan lembu fidlot sekiranya diusahakan secara komersil (tahap komersil  adalah sekurang-kurangnya 600 ekor setahun), menggunakan hasil buangan industri pertanian sebagai sumber makanan dengan penggunaan teknologi terkini dan secara mekanikal adalah berdaya maju dan menguntungkan.

Pihak atau individu yang berhasrat untuk mengusahakan projek ternakan lembu fidlot disaran supaya meneliti dan merujuk "Manual Penternakan Lembu Fidlot" ini sebagai panduan.

Sepertimana yang dimaklumkan, manual ini disediakan hanya sebagai panduan secara umum sahaja. Penternak atau bakal pengusaha dinasihatkan supaya menghubungi dan merujuk pegawai di pejabat Jabatan Perkhidmatan Haiwan (Negeri atau Daerah) yang terdekat untuk mendapatkan penerangan dan maklumat yang  lebih terperinci. Khidmat nasihat secara berterusan adalah penting bagi menjamin kemapanan dan dayamaju projek ternakan lembu fidlot yang diusahakan untuk berdaya saing bukan sahaja bagi pasaran tempatan bahkan jua untuk pasaran eksport.

Pengusaha atau penternak juga dinasihatkan supaya merujuk buku panduan "Amalan  Baik Penternakan Fidlot (GAHP Fidlot)" yang diterbitkan oleh Jabatan Perkhidmatan Haiwan sebelum mengusahakan projek/ladang ternakan lembu fidlot.
 Kemaskini pada 2015-11-03 11:38:50 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page