Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
    T
    T
    T
    T
    T
    T

W3C

W3C

image

Kajian
Kepuasan
Pelanggan

W3C

BM

faq

Soalan Lazim

contact-us

Hubungi Kami

complaints

Aduan &
Maklumbalas

sitemap

Peta Laman

PERMOHONAN PENSIJILAN VETERINAR VETERINARY HEALTH MARK (VHM) DAN GOOD VETERINARY HYGIENE PRACTICE (GVHP) DI BAWAH JABATAN PERKHIDMATAN VETERINAR MALAYSIA

SYARAT-SYARAT PERMOHONAN

Syarat Umum:

  • Rumah sembelih atau loji pemprosesan perlu mendapatkan lesenberoperasi daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan berdaftar dengan DVS;
  • Rumah sembelih atau loji pemprosesan perlu berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM);
  • Loji pemprosesan sarang burung walit perlu membuat permohonan pendaftaran premis pemprosesan sarang burung walit dengan Jabatan Perkhidmatan Veterinar;
  • Sistem HACCP dan/atau Amalan Pengilangan Baik (GMP) bagi rumah sembelih dan loji pemprosesan untuk produk yang dipohon perlu dilaksanakan sekurangkurangnya tiga (3) bulan sebelum permohonan dibuat;
  • Loji pemprosesan digalakkan mempunyai sijil GMP dan HACCP sebelum permohonan VHM dibuat; dan
  • Premis makanan berasaskan haiwan atau hasilan haiwan tidak berkecuali dalam pematuhan undang-undang dan peraturan di dalam Malaysia.

 

Syarat Khusus:

  • Produk yang dipohon adalah daripada hasilan haiwan (tidak termasuk produk hasilan laut);
  • Bahan mentah berasaskan haiwan adalah diiktiraf DVS;
  • Premis edible bird nest (EBN) perlu mempunyai sijil HACCP; dan
  • Manual Keselamatan dan Kepastian Kualiti Makanan perlu didokumenkan

 

                                                                                                                                                                                                                                             image                               image

 


Kemaskini pada 2024-01-08 12:56:06 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page